Markon joulupuuhastelut 2025

Sain tässä aamunkähmässä ajatuksen pistää tänne vähän tulevasta blogi jutusta kuvatusta ja samalla koko prosessin ajan voi tässä ketjussa pöhistä menemään.

Eli mitä Marko tänä jouluna puuhastelee liittyen BBQ blogin aiheisiin.

Joulukinkku tuli viime vuonna tehtyä, mutta blogiin asti se ei jostain syystä päätynyt. Ehkäpä tänä vuonna. Kylmäsavulohta on tehty aiemmin blogissakin ja tänä vuonna tehdään taas.

Putte possun päivä

Tuli tänä vuonna ostettua vajaa 3 kilon kinkku ja se lähti pari päivää sitten pakkasesta jääkaappiin hengailemaan. Tänä aamuna en sitten tehnyt enää mitään muuta kuin otin pois jääkaapista, kuivasin ja tökkäsin Meaterin kiinni.

Putte paistetaan tänä vuonna kamadossa ja Bono Minimon koko rajaa kinkun koon sekä syöjien määrä. Tavoite on siinä 82/84 astetta eli haluan murakkaa kinkkua. Paistelen siinä 110-130 asteessa, ainakin tämä on tavoite.

Kamadossa on Khaya hiiltä ja en laittanut savupuuta nyt ollenkaan. Tuo hiili tuonee vähän omaa makuaan. Katsotaan mitä tulee. Siellä se saa olla niinkauan kuin viihtyy ja ajatus on että jos illalla valmista niin pistää lepiä ottamaan ja sitten jos ei tänään niin huomisaamuna sinappihuntu uunissa.


Lohta ja lisää lohta

Mulla oli pakkasessa jo aiemmin tarjouksesta ostettua kotimaista lohifilettä ja ne olikin sitten lopulta merkattu kylmäsavuksi. Tässä viikolla tuli ajatus viskilohesta ja eilen sitten vielä Lauri Kaivoluodon sitruslohesta. Onneksi S-Marketissa oli kotimainen lohifile tarjouksessa.

Eilen pistin kylmäsavuihin meneviin lohiin graavisuolaa ja ne jääkaappiin hengaamaan yön yli. Sitten viskigraaviin meni Ardbeg An Oa viskiä pari ruokalusikallista ja merisuolaa. Sitrusgraaviin meni Kaivoluodon ohjeen mukaan sitruunana ja appelsiinin kuorta sekä merisuolaa. Laurilla on kilo suolaa ja kuoret molemmista, mulla puolet tuosta ja silti pistin kuoret molemmista. Viski- ja sitrusgraavia on puolikas filee.

Tänä aamuna sitten viriteltiin pallogrilli ja savukehitin toimintaan ja kalat pääsi sitten päiväksi kylmäsavuun. Antaa niiden siellä hengata niin kauan kuin purua riittää ja katsotaan josko 12h olisi tänä vuonna sopiva aika.


Tuo kehitin on Mustangin kehitin josta on blogissa juttua ja siihen on laitettu pikkuinen putki (Kiitos tästä Pasi taas) pallogrillin alailmanotosta sisään ja siellä se saa sitten pöhistää savua.

Tuohon mahtuisi enemmänkin kalaa ja sanoisin että 3-4 filettä menisi.

Biltemasta olen hankkinut sitten halvan ritilän vain kalan kylmäsavustusta varten vielä niin onpahan niillekkin omansa.

Siellä se Putte lämpiää.

Kalatkin voi oikein mainiosti.

Sitrus- ja viskigraavi pois suolasta ja eka maisto aika hyvä. Pistän vakuumiin ja jääkaappiin. Illalla maistella jo vähän

Kyllä sitä illalla maistellaan vielä.

Kinkku on sinappihuntua vailla valmis. Kuutisen tuntia meni sen kanssa. Kalat saa olla savuissa vielä iltaan asti. Kuvassa onkin pikkainen kokin maistelupala mitä verkosta irtosi. Sen perusteella näyttää hyvältä tämä kinkku.

Nyt saa lepäille ihan rauhassa ja kunhan tuo rouva kerkeää sinapin tekemään niin pistetään vielä huntu.

Kinkku on valmis. Ehkäpä illalla maistiainen saunan jälkeen.

Nyt on tämän päivän projekti valmis.

Neljä nyssäkkää kylmäsavua ja sitten viski- sekä sitrusgraavi. Toi sitrusgraavi meni kyl heittämällä jatkoon. Viskikin onnistui hyvin.


Putteakin päästiin maistamaan ja sekin onnistui oikein mainiosti. Ehkä ensi kerralla sitten pistetään taas savupuuta esim. omenaa kaveriksi.